Başta internet kullanımı olmak üzere, gençten yaşlıya toplumun her kesiminde yaygın olarak kullanılan yeni teknolojiler bazen kontrolden çıkıp bağımlılık yapabilmektedir. Özellikle çocuklar ve gençler teknoloji bağımlılığının önde gelen kurbanları arasındadır. Peki çocuklar teknoloji bağımlılığından nasıl korunabilir?
Diana Güler, teknoloji bağımlılığı ile ilgili çalışmaların önlenmesinin gerekliliğine vurgu yaparak, “İlk adım kullanım sınırına sahip olmaktır. Çocuk veya genç, sınırlarını bilir ve buna göre hareket ederse, kendini bağımlılıktan koruyacaktır. İkinci adım, kişiye istismarın ne olduğunu bilme ve kendini kullanıma bağlı zararlardan koruma becerisini öğretmektir. "Ne tür bir kullanım?" Soru cevaplandırılarak limitler belirlenir ve günlük yaşamlarında uygulanması sağlanır. Bu sınır erken yaşlardan itibaren öğretilmeli ve alışkanlık haline gelmelidir ”.
Teknolojik bağımlılık; Teknolojinin kullanımına ayrılan sürenin artmasını, teknoloji kullanımında azalma varsa anksiyete, uykusuzluk ve öfke gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkmasını tanımlayan Diana, kişinin düşündüğünden daha fazlasını kullanmasının bir sonucu olarak kontrol edememek, tüm vaktini buna vakfetmek, kişisel ve sosyal sorumluluklarını yerine getirememek sonucu bağımlılığa yol açan sürecin yavaş geliştiğini ve uzun süre birdenbire ortaya çıkmadığını ifade ediyor. Başta internet olmak üzere günlük hayatın vazgeçilmezi olan yeni teknolojiler tüm dünyada başta gençler olmak üzere milyarlarca kişi tarafından yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Doğru teknoloji kullanımının faydaları şüphe götürmezken, sağlıksız ve aşırı kullanım bağımlılık yaratmaktadır. Çocuklar ve gençler bağımlılıktan en çok etkilenen yaş grubundadır. Bu noktada en önemli görev ebeveynlere, bakıcılara ve öğretmenlere düşüyor.
Konuyla ilgili olarak Uzman Klinik Psikolog Diana Güler, LG'nin sanal dünyadan gelebilecek tehlikelere karşı ebeveynleri bilinçlendirmek ve bilgilerini artırmak için oluşturduğu 'çocuk koruma' web sitesi hakkında bilgi verdi. Teknoloji ile sağlıksız bir ilişkide, onu tamamen ortadan kaldırmak doğru değildir. Bunun yerine teknolojiyi nasıl kullanmamız / kullanmamız gerektiğini düşünmek ve alternatifler üretmek gerekiyor. “Teknolojiyi amaçlı, sınırlı, sorumlu, sağlıklı, güvenli, aktif, işlevsel, kullanışlı, bilinçli, yararlı, dürüst, çevreye duyarlı, bilgili ve yasal kullanmak gerekiyor. Diana Güler de ebeveynleri uyarıyor. Güler'e göre; Ebeveynler için televizyon ekranı veya internet kullanımı üzerinden model oluşturmak çok değerlidir ve ailelerin çocuklara örnek olurken doğru davranması gerekir. Çocuklar ve gençler kelimelerden çok davranışa güvenirler. Bu nedenle ebeveynlerin bilinçlendirilmesi ve farkındalığının artırılması gerekmektedir. Diana Güler, teknolojik bağımlılığın aileler tarafından fazla ciddiye alınmadığını ve bu nedenle müdahale edilmediğini belirterek, “Aileler tedavi açısından ciddi, acil ve dikkatli bir sürece, dolaylı olarak sorunu dışa kapatıp ya da basitleştirerek girmiyorlar. bağımlılığın bağımlılığını destekleseler de. Ancak teknoloji bağımlılığında kişinin teknoloji ile olan ilişkisini tamamen ortadan kaldırmak imkansızdır. Bu nedenle teknoloji bağımlılığı herhangi bir bağımlılıktan farklı olarak değerlendirilmeli, tedavisinin her anlamda daha zor olabileceği düşünülmeli ve önleyici yollar daha çok kullanılmalıdır. ”Teknolojik Bağımlılık Nedir?