İnternette yayılan şüpheli bilgileri doğrulamayı amaçlayan kuruluş, yaklaşık üç yıldır Facebook ile üçüncü taraf bir haber doğrulama programı yürütüyor. Program çerçevesinde Facebook'ta yanlış bilgiler işaretlenmekte, bağlantılı içeriğe erişim ve reklamlar kısıtlanmaktadır.
Süreci basitçe açıklayalım. T24 yazarlarından çıkan eleştiri; Doğrulama, haber sitelerinde yanlış sunulan haberlerde düzeltmeleri beklemek yerine, haber sitelerinin tüm içeriğine erişimi kısıtlayan işlem yapar. Bunun karşılığında para aldığı için dürüstlüğü şüphelidir.
Yayınlanan raporlarda tüm yayıncıların aynı şeffaflıkla incelenmediğini ve bazılarının beğenildiğini kaydetti. Teyit, bu videonun gerçeği yansıtmadığını, ancak Şeyma'ya hakaret içeren kampanya başlatan Sabah, Yeni Şafak, Yeni Akit, Takvim, A Haber, TRT gibi gazete, internet sitesi ve televizyon yayınlarından bahsetmediğini tespit etti. Altundal. Bu yayınların hiçbiri, gerçeği yansıtmayan videoyla ilgili raporun "Kim Paylaştı" bölümünde isimlendirilmedi.
Akın'a göre bununla ilgili Teyit'e gönderilen sorularda tatmin edici bir cevap alınmadı. Taraf olmadığını ancak buraya yüklenen hakem görevinde dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Alan'ın Teyit'in bazı medya kuruluşlarını koruduğu görüşüne ilişkin yorumu da var.
"Teyit'in iktidar medyasını ve muhalefete yakın medyayı koruduğu iddiasına katılmıyorum. Medya yanlısı medyayı koruyacak bir örgüt, polisin yayınladığı videoyu onaylamıyor.
Yani durum böyle. Teyit her kuruma eşit yaklaşsa bile, ifade edilme şekli ve konuya yaklaşma yolları tartışmaya açıktır.
Teyit ayrıca 22 Şubat'ta bu eleştirilere karşı bir makale yayınladı., Bazı haberlerin "Kim Paylaştı?" bağlantıları Sadece Emniyet Genel Müdürlüğü tweetinin yanlış bilgi içerdiğini söylememeli, bunu yayan haber sitelerini de eklemeliyiz.T24 uyarısı üzerine bu bölümü güncelledik, tespit edilmesi kolay değil Anlayabiliyoruz. Okurlarımızın kafasında soru işaretleri var. Şeffaf olabilmek için internet medyasında tespit ettiğimiz tüm içeriği bir rapor olarak yayınlama kararı aldık.
Teyit'in açıklamasına göre Facebook ile iş birliği pa değil tronage, daha çok editoryal bağımsızlık. Her yıl denetleniyoruz. Bu standartlardan saptığımızı düşünüyorsanız, Uluslararası Bütünlük Kontrol Ağı IFCN'ye bildirimde bulunmakta ve yeniden incelenip denetlenmemizi talep etmekte özgürsünüz. İş kontrolüne her zaman açık olduğumuzu bilmenizi isteriz.
Tartışmanın her iki tarafını ve bağımsız bir yorumu dinlediniz, ne düşünüyorsunuz?