Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr.Kayıhan Pala, Bursa'da koronavirüsten yüksek ölüm oranlarına dikkat çekti. Pala, "Bursa ülkesi olsaydı, Belçika'nın ardından hemen ikinci sıraya yerleşirdi" dedi.
Bursa Ticaret Odası (BTO), Türkiye de Odası arasında bir ilk olan "Sağlık Gündemi" ismiyle podcast yayınlamaya başladı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi, Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Kayıhan Pala, Onur Fidansoy'un sunduğu Bursa Tabip Odası'nın “Sağlık Gündemi” podcast'inde corona virüs salgını sürecini değerlendirdi. Kayıhan Pala, sözlerini yorumlayarak, "Bu açıklama Bursa salgınının yükünün çok ağır olduğunu gösteriyor" dedi.
Pala, “Bir milyon kişi başına ölüm olarak hesaplandığında Bursa, dünyada ölümler arasında en popüler olan İtalya'dan daha yüksek bir sayıya sahip. Sadece Belçika biraz daha yüksek. Bursa bir ülke olsaydı Belçika'dan sonra ikinci sıraya yerleşirdi. Aynı zamanda Alinur Aktaş'tan yapılan açıklama, Bursa'da geçen yıllara göre fazla ölümlerin yüzde 90'ının corona virüsten kaynaklandığını gösteriyor. Bu, Sağlık Bakanı'nın yaptığı açıklamaları geçersiz kılmaktadır. Herkes bu şehri ve ülkeyi yönetenlere sormalı; Önlemler alınmış olsaydı bu ölümlerin kaçı önlenebilirdi? Aşı tedarikinin bir an önce Türkiye'de uygulanmasını sağlamak ve organizasyonla ilgili ciddi bir belirsizlik olmadığını dile getiren Kayıhan Pala, Türk Tabipleri Birliği'nin yayınladığı "Aşı Pozisyon Belgesi" nin çok önemli ve dikkate alınması gereken bir konu olduğunu söyledi. Bu belge, bilimsel bir bakış açısı olan bir aşıdır, insanların transfer Pala içermesi durumunda başvurabileceğini ortaya koyan sözler şöyle devam etti:
"Türkiye Faz 3 çalışmaları bitmiş aşıdan tek doz bile satın alınmıyor. Yalnızca Sinovac aşısı için 50 milyon dozluk bir bağlantı kurulmuştur; Henüz bunun 3. Aşama çalışması yok. Aşının nasıl yapılacağı konusunda ciddi belirsizlikler var. Açıkçası, tam niteliklerle erişebileceğim ilk aşıya sahip olacağım. Sağlık Bakanlığının bir an önce toplumu kapsayacak aşı anlaşmalarına imza atmasını bekliyorum. ABD ve AB ülkeleri bir süredir BioNTech aşısını uygulamaya başladı. Bu aşıya ulaşma fırsatını bulduğumuz zaman gelirsek, Türkiye'yi getirmemiz durumunda büyük bir sıkıntı yaşarsak kaybettiğimiz ruhlar başta olmak üzere sağlık çalışanları olmak üzere. "
Akıl, bilimle bağdaşmayan bir takım aşı çelişkilerini de anımsatan Kayıhan Pala'yı, saygın bilimsel kurumları ve bilimi halk tarafından onaylanmış, hatta aşıya dikkatle yaklaşmaları için inşa edilmiş ve uyardı, bunun kalması anlamına gelecektir. İnsanların izleyici ölümlerini yapmaktan çekiniyor.
İngiltere'de bildirilen ve son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin eşinin açıklamasında, virüs mutasyonu ile ilgili olarak Türkiye'de de görülebileceğini duyuran Prof. Dr. Pala, “İngiltere'de yapılan çalışmalar mutasyona uğramış virüsün kişiden kişiye yüzde 70 daha kolay bulaştığı tahminini ortaya çıkarmıştır. bilinmemektedir.Bu mutasyona bağlı sorun potansiyeli ortaya çıkmamaktadır.Faz 3 aşamasını geçen aşıların çok daha fazlası ile buluştuğu bulunmuştur. 20 mutasyona uğramış virüs ve etkili olduğu görüldü. 120 binden fazla enfekte oldu ve 300'den fazla sağlık çalışanı kaybettik. Bunların hiçbiri meslek hastalığı olarak kabul edildi. Bazı davalar da reddedildi ”dedi. Pala, “Sağlık çalışanlarında hastalık görülme sıklığı, Sağlık Bakanlığı verilerine göre toplumun geri kalanından 6 kat fazla. Uluslararası Çalışma Örgütü kriterlerine göre bu, tartışmasız bir meslek hastalığıdır. "ifadelerini kullandı.
Gazete Duvarı