İlk Apple Silikon içeren Mac'lerin Kasım 2020'de piyasaya sürülmesinden bu yana, en popüler Mac uygulamalarının neredeyse yarısı yeni işlemci için destek sunmaya başlamadı. AppleInsider, 100 popüler uygulama ile yaptığı araştırma sonucunda 47 uygulamanın M1 desteğine sahip olmadığını ortaya koyuyor. Kalan 53 uygulama, en az beta sürümleriyle M1 desteği sağlıyor.
M1 işlemcili Mac'leri olan kullanıcılar şu anda tüm uygulamalara erişmek için Rosetta 2 kullanıyor. Rosetta 2, temelde Intel işlemciler için yazılan talimatları Apple'ın yongalarının anlayabileceği komutlara dönüştürür.
Apple'ın geçtiğimiz günlerde yayınladığı yeni App Store yönergelerinde, Rosetta 2 sayesinde kullanıcıların uygulama çalıştırması yerine geliştiricilerin Apple Silikon desteğini uygulamalarına getirmeleri gerektiği belirtiliyor. . Rosetta 2 bir çözüm olarak görülse de çoğu uygulama bu şekilde daha yavaş çalışır. AppleInsider, 100 popüler uygulama üzerinde çalıştı ve ilginç ayrıntılarla karşılaştı. İlginç detaylardan biri de uygulama desteğine öncülük etmesi beklenen Apple. Apple'a ait Claris şirketi, FileMaker Pro uygulamasına henüz yerel M1 desteği getirmiyor.
Lightroom, Photoshop ve Illustrator'da M1 yerel desteği bulunurken, Adobe Premiere Pro beta sürümünde destek sağlar ancak After Effects, InDesign, Acrobat ve Dreamweaver M1 desteklenmez.
Microsoft, tüm Office uygulamaları için M1 desteği sağlar, ancak Microsoft Teams ve Skype henüz bu desteğe sahip değildir. Video konferans uygulamaları arasında Zoom, yerel destek sağlamasıyla öne çıkıyor. Apple, daha önce Intel'den Apple Silicon'a tam geçişin iki yıl süreceğini belirtmişti, ancak şimdilik geliştiricilerin uygulamalarını rakiplerinden önce desteklemesi ve kullanıcı memnuniyeti, potansiyel kullanıcı kazanımlarının da önünü açıyor. Her geçen gün geliştiriciler uygulamalarına M1 desteği getirmeye devam ediyor.