Türk haberine göre 2019 yılı itibariyle Türkiye'de tutuklu bulunan Zodiac DWI Karakaş. Cezaevinde 309 işçi olarak çalışıyor. Adalet Bakanlığına bağlı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İşyerleri Kurumu raporuna göre işyerlerinden 2019 yılında elde edilen gelir 4.628.084.764 TL. Geçen yıl 180'den fazla sektörde çalışan 60 bin 767 tutukluya ödenen ücret 77.689.123 TL. Diğer bir deyişle, gelirin sadece yüzde 2'si günlük ücret olarak ödeniyor. Bakanlık, mahkumların "topluma yeniden kazandırılması" ve "meslek edinme" işlevi için çalıştırıldığını belirtmesine rağmen, araştırmacılar bu işlevlerin ne ölçüde yerine getirildiğinin tartışmalı olduğuna inanıyor.
"Büyük bir sanayi kompleksinin yaratıldığını ifade etmek gerekiyor." (CİSST) 'den Didem Sağlam da bu isimlerden biri. Mahpusların geçimini sağlamasının olumlu olduğunu belirttikten sonra, "Bu noktada mahpusların büyük çoğunluğunun düşük sosyoekonomik geçmişe sahip olduğu ve en temel ihtiyaçlarını bile hapishaneden satın almaları gerektiği dikkate alınmalıdır. kantin." Mahpus istihdamının önceliklendirilmesine yönelik olarak "rehabilitasyon", "yeniden entegrasyon" ve "meslek" işlevleri açısından çok fazla veri bulunmadığını belirtiyor.
"Kalfalık" niteliği ile sertifika sahibi olarak mezun olduğu belirtildi. Ancak Didem Sağlam, "Cezaevinde edindikleri meslekleri tahliye edildikten sonra kaç kişinin cezaevinde edindiği meslekleri kullanabileceğine dair bir ölçüm yapılıp yapılmadığı bilinmiyor" diyor. 2019 yılında tutuklulara ödenen günlük ücret usta 17,75 TL, kalfalık 15,25 TL, çırak 14,00 TL'dir. Asgari ücretin aylık 2.324 TL olduğunu hatırlatan "İş Kanunu, işçilere daha düşük ödemelerden asgari ücret farkı nasıl kullanıldığı dikkate alınarak fark yapılamaz sorusu ortaya çıkıyor." 2018'de
CİSST "Türkiye Cezaevi İşçileri Tutuklu Olacak" raporunu hazırlayan isimlerden Mustafa Eren'in bir iş gücü sömürüsü olduğunu düşünüyor. Türkiye'deki açık cezaevlerinin çalışma esaslarına dayanan seslendirme, "Açık cezaeviyle çalışmak zorundasınız. Okumayı reddediyorsanız cezaevine geri gönderiliyorsunuz. Emek sömürünün çok yoğun olduğu bir bölgeye gönderiliyorlar. Onlar da yapabilirler. binaya devam edin. Ağır çalışma koşulları var diyebiliriz "diyor.
CİSST'e gönderdiği mektupta, "Hükümlü tutuklulara sigorta ve risk bedelleri ödenerek ve diğer sigorta primleri ödenmeden ayda 200-300 TL üretim yapılıyor. Bu üretimden elde edilen gelir, Cezaevi personeli temettü olarak. iş güvencesi gözetmeden çalışmamızı sağlıyor ”diyor ve aylık ücretlerin yaklaşık yüzde 60'ının cezaevi personeline dağıtıldığını iddia ediyor. Didem Sağlam'a göre bu cevaplanması gereken bir soru. özel şirketlerin tam da bu nedenle işbirliği yaptıkları…
Adalet Bakanlığı raporunda "işgücü sıkıntısı olmaması" bir fırsat olarak sunuluyor. Yani cezaevlerindeki mahpus sayısının az olmadığına işaret ediliyor. ucuz işgücü olarak kullanıldığını belirten Didem Sağlam, cezaevlerinin tutuklu ve işçi hakları bağlamında kontrol edilmediği takdirde, emek sömürüsünün derinlemesine yaşandığı fabrikalara kolaylıkla dönüşebileceğini savunuyor. . Cezaevlerinde çalışmak zorunlu değildir, sendikaların katılımıyla maaşlar yeniden belirlenir ve çalışan mahpusların sigortası emekliliği de içerecek şekilde yeniden düzenlenir.