
AB'den İsrail'e Şok Yaptırım! Ortaklık Askıya Alınabilir Mi?
Avrupa Birliği (AB),İsrail'in AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nı ihlal ettiği gerekçesiyle bir dizi yaptırım seçeneğini masaya yatırdı. Bu seçenekler arasında en dikkat çekeni ise ortaklık anlaşmasının askıya alınması. Peki, bu karar İsrail-AB ilişkilerini nasıl etkileyecek? İşte detaylar...
AB'nin İsrail'e Yönelik Yaptırım Seçenekleri Neler?
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenecek Dışişleri Konseyi toplantısında İsrail'in Gazze'deki "eylemlerine" karşı 10 olasılıktan oluşan bir liste sunmaya hazırlanıyor. Bu listede yer alan bazı seçenekler şunlar:
- İsrailli yasadışı yerleşimler için vizesiz seyahatlerin askıya alınması
- Yerleşimlerden yapılan ithalatın engellenmesi
- AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nın askıya alınması
- İsrail ile siyasi diyaloğun durdurulması
- Tel Aviv’in AB programlarına erişiminin engellenmesi
- İsrail ile “ticaret tercihlerinin askıya alınması”
- AB-İsrail Havacılık Anlaşması’nın durdurulması
Bu tekliflerin her biri, AB'nin 27 üye devletinin oy birliği ile desteğini gerektiriyor. Ancak, bazı üye devletlerin bu yaptırımlara sıcak bakmadığı belirtiliyor.
Üye Devletler Yaptırımlara Ne Diyor?
Euronews'e konuşan diplomatlara göre, üye devletlerin bir dizi sebepten ötürü listedeki herhangi bir seçeneği desteklemesi olası görünmüyor. Özellikle Çekya, Almanya, Macaristan ve İtalya gibi ülkeler, Gazze'de sahadaki durumun iyileşmesi halinde İsrail'e yaptırım uygulanması konusunda isteksiz. Bu ülkeler aynı zamanda AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nın topyekûn ya da kısmen askıya alınmasına da karşı çıkıyor.
İrlanda ve İspanya ise İsrail'e karşı eyleme geçilmesi konusunda istekli olmayı sürdürüyor. İrlanda, halihazırda işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan yasadışı İsrailli yerleşimlerden yapılan ithalatı mercek altına almış durumda.
Yaptırımların Sonucu Ne Olacak?
AB'nin İsrail'e yönelik yaptırım kararı alıp almayacağı henüz belirsiz. Ancak, bu durum İsrail-AB ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası olabilir. Yaptırımların uygulanması halinde, İsrail ekonomisi ve uluslararası ilişkileri olumsuz etkilenebilir. Öte yandan, AB'nin bu kararı, uluslararası kamuoyunda da yankı uyandıracak ve diğer ülkelerin İsrail politikalarına etkisi olabilecektir. Unutmamak gerekir ki, Orta Doğu'daki dengeler her an değişebilir. Bu nedenle, AB'nin alacağı karar, bölgedeki istikrarı da yakından ilgilendiriyor. Bu gelişmelerin, bölgedeki siyasi ve ekonomik dinamikleri nasıl etkileyeceğini hep birlikte izleyeceğiz.