The Sydney Memory and Aging Study adlı yeni çalışma ile 2005 yılından bu yana 70 ila 90 yaşları arasındaki 1000'den fazla yetişkin takip edildi. Çalışmanın temel amacı, metforminin yaşlanma ve bilişsel süreçler üzerindeki etkilerini incelemekti. Metformin, Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok reçete edilen ilaç olmasına rağmen, öncelikle kan şekerini düzenlemek için reçete edilir. Son çalışmalar, metforminin yaşlanmayı geciktirici etkilerine ve organizmanın yaşam süresi üzerindeki etkilerine odaklanmıştır.
Metforminin bilişsel yetenekler üzerindeki olumlu etkisinin mekanizması bir sır olarak kalsa da, çalışmalar metforminin demans üzerindeki etkilerine dair herhangi bir kanıt sağlamasa da, bulgular yeni araştırma ve çalışmalara kapı açabilir. . Ayrıca normal glikoz metabolizmasına sahip kişilerde metforminin bilişsel etkiler açısından benzer sonuçlar gösterip göstermeyeceği de başka bir araştırma konusu oluşturabilir.
Avustralyalı araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, metformin adı verilen diyabet ilacını kullanan kişilerde demans ve bilişsel bozukluk oranı, ilacı kullanmayanlara göre önemli ölçüde daha yüksek. Çalışmaya katılan 1.037 kişiden 123'ünün şeker hastası olduğu ve şeker hastalarının yaklaşık yarısının metformin kullandığı belirlendi. Araştırmanın yapıldığı 6 yıllık dönemin sonunda katılımcılar incelenmiş ve sonuçlara göre metformin grubunun bilişsel yeteneklerindeki bozulma oranı diğer gruba göre anlamlı olarak daha az bulunmuştur. tedavi görmemek
Avustralyalı araştırmacılar, metforminin demans üzerindeki etkilerini araştırmak için diyabetik olmayan insanları incelemeyi planlıyor. Yeni araştırma Diabetes Care dergisinde yayınlandı.