Bursa Uludağ Üniversitesi ve Ermaksan firmasının Sanayi-Doktora Programı ile sağlık sektöründe ithal edilen ekipman ve cihazlar arasında başlattığı işbirliği ile Türkiye'de üretilmesi bekleniyor.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projesi, buuu Teknoloji Transfer Ofisi'nin girişimiyle, endüstri programını entegre etmeye yönelik yüksek nitelikli işgücü kapsamında başlatıldı. 3 doktora öğrencisi
Ermaksan'ın sağlık sektöründe ihtiyaç duyulan araç ve gereçlerin Ar-Ge birimi BuLi Yüksek teknolojili ürünlerin üretimi konusunda çalışmalarını sürdüren Ermaksan'da sağlık alanında çalışan akademisyenler de çalışmalara katkı sağlayacak.
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, AA muhabiri, üniversite-sanayi işbirliği konusunda Türkiye'de önemli adımlar atıldığını söyledi. Belirtme
Sanayi ve üniversite uygulamasında iyi projelerin ilerlemesine rehberlik ederek devam etti:
"TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı tarafından uygulandı Ermaksan ile sağlık ve diş hekimliği alanında ilk defa 2020 yılı çağrısında sağlık alanında Bursa'da işbirliği yaptık. Bu alanda çok ciddi atılımlar yapacağımızı temenni ediyorum. sağlık, diş hekimliği, araç ve gereçler konusunda imzaladığımız protokol ile yakın zamanda noktaya ihracat yapacağız. Bu Türkiye'nin geleceği için önemli görüyorum. ”En iyi üretimi en iyi şekilde gerçekleştiren
Firmanın lazer ve çip alan rehberi, Bursa ve Türkiye birliğinin elleriyle çalışmalarını ileriye götürdüklerini ifade etti.
Şirket Yönetimi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ahmet Özkayan, ileri alanda çalıştıklarını ve uzun süredir yüksek teknolojiye yatırım yaptıklarını söyledi. Ar-Ge ve inovasyona büyük önem verdiklerini hatırlatan Özkayan, "Yarı iletkenler, çip üretimi, lazer sistemleri, savunma sanayi alanlarında yatırım ve üretim yapıyoruz, ihraç ediyoruz. Uludağ Üniversitesi ve Rektörümüzün girişimciliği ve desteği ile, Ermaksan'ın sağlık alanındaki üretim gücü ve uygulamaları ile üniversitenin akademik gücünü bir araya getirerek bu alana odaklanmak istiyoruz.
Türkiye'nin yüksek teknoloji ithalatına önemli ölçüde bağımlı Özkaya, "Her iki ara ürün ikisinde de kullanıldı onu kırmak için mutlak ihtiyaç. Bu ülkeyi kendimiz üretirsek, teknolojide ustalaşırsak ve hatta ihraç edersek güçlenecek. Bu anlamda üniversite-sanayi işbirliğine büyük önem veriyoruz. Sağlıkta ve tıpta birçok konu var. İmplant geliştirme, mikroteknoloji ve biyoteknoloji alanlarında özellikle 3D sistemlerde birlikte çalışacağız. Özkayan, çalışmalara başladıklarını ve devam ettiklerini belirterek, sağlıkta teknolojik sistemlerin hem kritik hem de pahalı olduğunu, dünyada çok ciddi bir pazar payına sahip olduklarını ve bundan yararlanmak istediklerini söyledi.
BUÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Barbaros oral, sağlık alanında kullanılan yabancı cihazlara bağımlılığa dikkat çekti.
Projeyi gördüklerini sözlü olarak azaltmanın önemli olduğunu anlatarak şunları söyledi:
"Gelecek, Türkiye her türlü yaptırım, ambargo uygulanacak dava olursa, çok sıkıntılı bir durumda kalabiliriz. Bir yıldan fazla bir süredir sağlık endüstrisi platformu kurma noktasında yeniden yapılandırdık. Burada, Tıp, Diş Hekimliği, Mühendislik ve Ekonomi fakültelerindeki hocalarımızla bir araya gelerek çeşitli araştırma ve çalışma grupları oluşturduk.Sağlık alanında hem tıpta hem de yapay zeka alanında işbirliği yapıyoruz, bunun dışında hücresel tedavi konusunda atılımlarımız var. "
Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Halil Sağlam, endüstri-üniversite işbirliği projesiyle sağlık alanında çalışan akademisyenlerin farkındalıklarının artacağına inandığını vurguladı.
Ermaksan ile yapılan protokolün tıp açısından önemli olduğunun altını çizdi. Sağlam, "Hocalarımız diş hekimliğinde kullanılan çok basit parçalar üzerinde çalışıyorlar ama biz her biri için 100 Euro ödüyoruz. Lazer diş hekimliği alanında yaygın olarak kullanılıyor, bununla ilgili projeler var. Son olarak implantlar var." Ülkemizin çok önemli miktarda ithalat yaptığı bir bölge, yerel üretim giderek ön plana çıkacak. "