İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, neslinin tükenmesini önlemek için dinozorlarla aynı zamanda yaşadığı söylenen mersinbalığının ıslah yöntemine başvurdu.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Sapanca İç Su Ürünleri Üretim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde, günümüze kadar hayatta kalmayı başaran '' karaca '' ve '' sivri '' mersinbalığının neslinin devamı için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. bugün.
İÜ Su Bilimleri Öğretim Üyesi Prof.Dr.Devrim Memiş koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalarda mersinbalığı neslinin devam etmesi için 2 büyük havuz kuruldu.
Havuzlarda özenle bakılan mersin balıklarının yumurta gelişimi belirli zaman aralıklarında ultrason ile takip edilir.
Hareketleri titizlikle takip edilen mersin balıklarının uygun zamanda doğmaları sağlanarak neslinin tükenmesi engellenir.
Bugün 'dinozorlarla' mersinbalığı Prof. Dr. Memis, bunu söyledi ve bu isim 200 milyon yıl öncesine dayanıyor. 26 mersinbalığı türünün bulunduğu
Dünyada sadece beş tür su yaşıyor, Türkiye ve bunların üç çeşidinin hala Türkiye sularında bulunduğunu belirten Memiş, "Bu balıklar 100-150 yıllar arasında yaşayabilirler. Ağırlıkları bir tonun üzerine çıkabilir ama bugün yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. "dedi.
Mersin balıklarının tatlı sularda yumurta bırakıp denizlerde beslendiğini belirten Memiş, sözlerine şöyle devam etti:"Bu balıkların doğadaki yumurtlama alanları çeşitli nedenlerle azalmıştır. Bu nedenle su ürünleri yetiştiriciliği ile bu türlerin üretimini sürdürmek gelecek nesillere nesli tükenme tehdidi düşüyor görevlerimiz düşüyor. 2000'li yılların devam eden nesli için Sapanca'da Türkiye'de mersinbalığı ile üniversiteler olarak çalışıyoruz.Balık için özel havuzumuz var ve bu alanda onların bakımını sağlıyoruz. Mersin balıklarını düzenli besliyoruz ve düzenli besliyoruz Kış Su sıcaklığının soğuk olduğu aylarda, su sıcaklığının 14-15 dereceye ulaştığı Mayıs ayında su sıcaklığının 14-15 dereceye ulaştığı aylarda ayırarak yumurtlamaya yakın erkek ve dişileri tespit ediyoruz sıcaklık 14-15 dereceye ulaştığında, neslin devamı için kontrollü bir zamanda neslin yumurtlamasını sağlıyoruz.Mersinbalıklarının farklı üreme mevsimlerine sahip olduğunu açıklayarak Mersin balıklarının uzun ömürlülüğünü dile getiren Memiş, yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda kültür ortamından balıkların yumurtlama süresinin 10-15 yıldan 4-5 yıla düştüğünü vurguladı.
Mersin Balıkların asla terk edilmemesi gerektiğinin altını çizen Memiş, akarsularda balık yumurtlama alanlarının kaybolmamasının önemli olduğunu belirtti.
Memiş, balığın doğal ortamında tutulması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
yaptık. Ülkemizden gelen balıklar Karadeniz'e kıyısı olan diğer ülkelere de gidebilir. Yaşadıkları nehirde kurulan hidroelektrik santrallerinde balık geçişlerini bu balıkların geçişine uygun hale getirmeli ve hareket alanlarını sınırlamamalıyız. Özellikle Sakarya Nehri'nde halen tespit edilen bu balıkları korumak için HES'lerdeki balık geçitlerini yenilememiz ancak çalışmamamız ve balıkları doğası gereği canlı tutmaya devam etmemiz gerekiyor. "