Windows 7'nin piyasaya sürülmesinden sonra kullanıcılar, Windows Komut İstemi'ne benzeyen ancak farklı (gelişmiş) bir yapıya sahip olan PowerShell uygulamasının gelişimini gördüler. Windows sürümlerinin yanı sıra Linux desteğine sahip olan Microsoft PowerShell nedir? Bu ne işe yarıyor? Bu nasıl kullanılır? Son yıllarda Windows kullanıcılarının hayatına giren bazı yenilikler var. Bunlardan biri, ilk olarak 2006 yılında komut satırı ve Windows Script Host'a alternatif olarak ortaya çıkan Microsoft PowerShell'dir.
H4
Microsoft PowerShell nedir? Ne İşe Yarar?
Windows'ta klasik siyah pencere ile kullandığımız komut satırı, CLI yöntemi ile oluşturulan PowerShell ile yeni bir görünüm ve yetenekler kazandı. Başlangıçta yalnızca Windows PowerShell olarak bilinen bir Windows bileşeni, 18 Ağustos 2016'da PowerShell Core'un piyasaya sürülmesiyle açık kaynaklı ve çapraz platform haline getirildi.
PowerShell genellikle belirli bir işlemi uygulayan özel .NET sınıfları olan cmdlet'lerdir. S (telaffuz komutları) tarafından gerçekleştirilir. Bu görevler, sağlayıcılar aracılığıyla PowerShell tarafından kullanılabilen dosya sistemi veya kayıt defteri gibi farklı veri depolarındaki verilere erişerek çalışır. Ek olarak, üçüncü taraf geliştiricilerin PowerShell'e cmdlet ve sağlayıcı ekleme izni vardır.
PowerShell, COM ve WMI'ye tam erişim sağlayarak yöneticilerin hem yerel hem de uzak Windows sistemlerinde yönetim görevlerini gerçekleştirmesine olanak tanır. WS-Management ve CIM, uzak Linux sistemlerinin ve ağ cihazlarının yönetimini sağlar. Bu uygulamalar daha sonra belirli işlemleri grafik arabirim aracılığıyla uygulamak için PowerShell görevini kullanabilir.
PowerShell nasıl kullanılır?
1- Windows arama çubuğuna veya CTRL + R'ye PowerShell yazın ve Çalıştır penceresine 'powershell' yazın ve çalıştırın.
PowerShell's Hem etkileşimli bir dildir hem de bir komut dosyası aracı olarak kullanılabilir, sistemlerin daha kolay yönetilmesine ve büyük bir esnekliğe izin verir. Programın en büyük avantajlarından biri, uzaktan bağlantı yoluyla farklı bir sisteme bağlanma yeteneği ve komutları doğrudan o sunucuda çalıştırma yeteneğidir.
PowerShell Komutları
– Active Directory (Modül):Bu modül, bilgisayarlar, kullanıcılar, gruplar ve hesaplar gibi Active Directory nesnelerinin depolanmasına izin verir. Exchange Sunucusu (Modül):Bu modül, Exchange Sunucularının tam yönetimini sağlar. Modülün içinde birçok ek cmdlet vardır ve bunlar Exchange posta sunucusu için tam destek sağlar.
– Get-Help (cmdlet):Bu cmdlet, sözdizimi kullanımları ve komutları hakkında yararlı bilgiler sağlar.
– Get-Command (cmdlet):Yürütme sırasında mevcut olan komutlar bir liste sağlar. Modüller için hangi komutların mevcut olduğunu görmek için özellikle yararlıdır.
– Set-Variable (cmdlet):Bu cmdlet, yeniden kullanmak istediğiniz kodları, çoklu nesneleri, dosya yollarını saklamak için değişkenler oluşturur.
-Invoke-Command (cmdlet):Bu cmdlet, genellikle yerel bilgisayardan çalıştırılır ve uzak bilgisayarlarda komutları çalıştırmak için kullanılır.
-Pipeline (
):PowerShell'in özelliklerinden biri
karakter ve komutlar. Böylece PowerShell, komutun ilk bölümünü yürütür ve elde edilen sonucu ikinci komutu yürütmek için kullanır. Daha fazla bağlı adım varsa, bu döngü tüm işlemler tamamlanana kadar devam eder. Bir kullanıcı adı oluşturma, kullanıcıyı bir güvenlik grubuna ekleme veya varsayılan parolayı sıfırlama gibi çok adımlı işlemler için özellikle yararlıdır.
– İşlev ({}):Bu işaretler içinde yer alan komut işlevleri bir veya daha fazla kez çalıştırılabilir.
– Dosya Dışı (cmdlet):PowerShell'in komut çıktısını bir dosyaya aktarmasına izin verir. Örneğin, kullanıcı hesaplarının bir listesi alınabilir ve daha sonra kullanılmak üzere bir metin dosyasına kaydedilebilir.
– Import-Module (cmdlet):PowerShell yapısına daha fazla modül eklemeyi sağlar.
Microsoft PowerShell sistem gereksinimleri
1- PowerShell 6.0'a özgü sistem gereksinimleri:Ubuntu 14.04 ve üstü (uygun .deb paketi ile), CentOS 7 (uygun .rpm paketi ile), Arch Linux (AUR'a uygun sürüm dahil), macOS 10.11 ve üstü (uygun .pkg ile yükleyici)
2- Windows 10'un yeni sürümleri PowerShell 5.1 yüklü olarak gelir.
3- Windows 10 veya Windows Server 2016'nın eski sürümleri PowerShell 5.0 yüklü olarak gelir.
4- Windows 8.1 veya Windows Server 2012 R2 için gerekli tüm bileşenler mevcuttur ve Windows Yönetimi Framework 5.0 kurulduğunda, PowerShell de 5.0 sürümüne yükseltilir.
5- Windows 7 SP1, Windows Server 2008 R2 SP1 için önce Windows Management Framework 4.0 kurulmalıdır. Daha sonra, WMF'nin 5.0 sürümü yüklenebilir ve PowerShell 5.0'a yükseltilebilir.
6- Windows .NET Framework 4.5 (Kesinlikle gereklidir.)
7- Opsiyonel geniş bant internet bağlantısı
PowerShell, tüm Windows 7 ve sonraki sürümlerde tümleşik olarak gelir.
Mac OS X ve Linux için kurulum dosyasını bu bağlantıdan indirebilirsiniz. Soruya detaylı cevap vermeye başladık. Görüş ve önerilerinizi yorumlar bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz.